Διαφορές Σχημάτων Πινέλων

brush_shapes2

Τα πινέλα ζωγραφικής είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων. Η επιλογή του κατάλληλου σχήματος πινέλου το οποίο θα είναι και κατάλληλο για το είδος του χρώματος, το στυλ και το μέγεθος του έργου σας μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα τους καλλιτεχνικούς σας στόχους. Είτε δουλεύετε με περίπλοκες λεπτομέρειες και υφές είτε ζωγραφίζετε μεγάλες επιφάνειες με χρώμα αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό σχήμα πινέλου για κάθε έργο ζωγραφικής. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διαφορετικά είδη τρίχας των πινέλων, επισκεφτείτε τη σελίδα αυτή [link].

 


 

 round-brush

Στρογγυλό

Χρώματα: Όλα
Ίνες/Είδος τρίχας: Κάθε είδους φυσική τρίχα, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Στρογγυλή στεφάνη, στρογγυλό ή αιχμηρό τελείωμα. Ιδανικό για λεπτομέρειες, γεμίσματα και λεπτές ή παχιές γραμμές. Όσο πιο λεπτή η μύτη τόσο καταλληλότερη για λεπτομέρειες.

 liner

Μακρύτριχο / Έξτρα Μακρύτριχο (Script/Liner)

Χρώματα: Ακουαρέλα, μελάνι, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Σαμούρι, βόδι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Στρογγυλή στεφάνη, μακριές έως πολύ μακριές τρίχες. Ικανότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας χρώματος. Κατάλληλο για περιγράμματα, καλλιγραφία και μεγάλες συνεχείς πινελιές.

 highliner

Μακρύτριχο Κομμένο (Highliner/Outliner)

Χρώματα: Μελάνι, ακρυλικό
Ίνες/Είδος τρίχας: Βόδι, σαμούρι, σκίουρος, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Στρογγυλή στεφάνη με έξτρα μακριές τρίχες που τελειώνουν σε τετράγωνο σχήμα. Ικανότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας χρώματος. Κατάλληλο για περιγράμματα, καλλιγραφία και μεγάλες συνεχείς πινελιές.

spotter Spotter / Retouch

Χρώματα: Όλα
Ίνες/Είδος τρίχας: σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Στρογγυλή στεφάνη, αιχμηρό τελείωμα. Ιδανικό για πολύ μικρές λεπτομέρειες, διορθώσεις και κοντές στενές γραμμές.

 flat

Πλακέ Μακρύ (Flat)

Χρώματα: Λάδια, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, με μεσαίες έως μακριές τρίχες που τελειώνουν σε τετράγωνο σχήμα. Ικανότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας χρώματος και εύκολος χειρισμός. Χρήσιμο για έντονες, απλωτές πινελιές ή για λεπτές γραμμές με τη μύτη του πινέλου. Χρησιμοποιήστε πιο μεγάλα νούμερα για παχύρευστα χρώματα.

 bright

Πλακέ Μεσαίο (Bright)

Χρώματα: λάδια, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, τρίχες μικρού μήκους τρίχες. Χρήσιμο για μικρές ελεγχόμενες πινελιές και για παχύρευστο χρώμα.

 wash

Πλακέ Κοντό-Φαρδύ (Flat/Square Wash)

Χρώματα: Ακουαρέλα
Ίνες/Είδος τρίχας: Σκίουρος, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, με μεσαίες έως μακριές τρίχες που τελειώνουν σε τετράγωνο σχήμα. Ιδανικό για κάλυψη μεγάλων περιοχών με χρώμα, για βρέξιμο-προετοιμασία επιφανειών (π.χ. χαρτιών ακουαρέλας) ή απορρόφηση περίσσιου χρώματος.

 angular

Φάλτσο/Γωνία (Angular)

Χρώματα: ακουαρέλες, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, τρίχες μικρού μήκους τρίχες που είναι μακρύτερες στη μία άκρη. Χρήσιμο για αιχμηρές πινελιές ακριβείας, για γραμμές και καμπύλες, με παχύρευστο χρώμα.

 filbert

Οβάλ (Filbert)

Χρώματα: Λάδια, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Παχιά, πλακέ στεφάνη, μεσαίες έως μακριές τρίχες σε οβάλ σχήμα. Οι φυσικές τρίχες είναι περισσότερο κατάλληλες για απαλή ανάμιξη (blending), επειδή οι τρίχες κολλάνε μεταξύ τους όταν είναι βρεγμένες. Με τις μαλακές στρογγυλεμένες άκρες τους είναι χρήσιμα για ανάμιξη (blending) και διακοσμητική ζωγραφική.

 cat's tongue

Οβάλ Μυτερό / Γλώσσα Γάτας (Oval Wash/Cat’s Tongue)

Χρώματα: Ακουαρέλα
Ίνες/Είδος τρίχας: Σκίουρος, βόδι, χοιρινή, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, οβάλ σχήμα με μαλακό τελείωμα με μεσαίες έως μακριές τρίχες. Ιδανικό για κάλυψη μεγάλων περιοχών με χρώμα ακουαρέλας, για βρέξιμο επιφανειών (π.χ. χαρτιών ακουαρέλας) ή απορρόφηση περίσσιου χρώματος.

 fan

Βεντάλια (Fan)

Χρώματα: Λάδια, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Κουνάβι, χοιρινή, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, απλωμένες τρίχες. Οι φυσικές τρίχες είναι πιο απορροφητικές και κατάλληλες για απαλή ανάμιξη (blending), επειδή οι τρίχες κολλάνε μεταξύ τους όταν είναι βρεγμένες ενώ οι συνθετικές λειτουργούν καλά για εφέ υφής. Χρήσιμα για εξομάλυνση (smoothing) και ανάμιξη (blending), ειδικά εφέ και υφές όπως για παράδειγμα εφέ γούνας, φυλλωμάτων κτλ.

 splatter

Πινελάτζες ή Σπατουάρ (Mottler/Spalter)

Χρώματα: Λάδια, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σκίουρος, πόνυ, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Οι πινελάτζες είναι μεγάλα, επίπεδα πινέλα με μακριές ή κοντές τρίχες. Διατίθενται τόσο με φυσικές ή με συνθετικές τρίχες. Είναι κατάλληλα για εφέ, τεχνοτροπίες, τοιχογραφίες, βερνίκωμα, αστάρωμα. Αυτά τα πινέλα συγκρατούν μεγάλη ποσότητα χρώματος και καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες.

 dagger

Ξίφος (Dagger/Stripper)

Χρώματα: ακουαρέλες, ακρυλικά
Ίνες/Είδος τρίχας: Σκίουρος, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ στεφάνη, μακρόστενες τρίχες με μυτερό τελείωμα. Χρήσιμο για μακριές, ακριβείς πινελιές με ένα ή περισσότερα χρώματα ταυτόχρονα.

 mop

Mop

Χρώματα: Λεπτόρρευστα ακρυλικά, μελάνια, ακουαρέλα
Ίνες/Είδος τρίχας: Κατσίκα, σκίουρος, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Παχύτερη έκδοση του πλακέ κοντού φαρδιού πινέλου (Flat/Square Wash) φτιαγμένο από μαλακές απορροφητικές τρίχες. Ιδανικό για κάλυψη μεγάλων περιοχών με χρώμα ακουαρέλας, για βρέξιμο επιφανειών (π.χ. χαρτιών ακουαρέλας) ή απορρόφηση περίσσιου χρώματος.

 quill

Quill

Χρώματα: Ακουαρέλα, μελάνι
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σαμούρι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός λεπτού πινέλου με ένα παχύ μεσαίο τμήμα για επιπλέον χωρητικότητα χρώματος, ιδανικό για μεγάλες πινελιές με ακουαρέλα. Η στεφάνη και η λαβή είναι δεμένες στο χέρι με ορειχάλκινα σύρματα σε λαβή από φυσικό ξύλο.

 stencil

Σταμπαδόρος (για Στενσιλ)

Χρώματα:, ακρυλικά, λάδια
Ίνες/Είδος τρίχας: Χοιρινή, σκίουρος, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Παχιά, στρογγυλή στεφάνη, κυλινδρικό κοφτό ή κυλινδρικό πομπέ τελείωμα με κοντές έως μεσαίες τρίχες. Για κάθετο χτύπημα σε στένσιλ ή ζωγραφική με κουκίδες (stippling) σε κάθε επιφάνεια. Κάποιες σειρές χρησιμοποιούνται και για ζωγραφική με ξηρά παστελ.

 one-stroke

One Stroke (Ζωγραφική με μια κίνηση)

Χρώματα:, ακρυλικά, λάδια, αστάρι (gesso ή primer), βερνίκια
Ίνες/Είδος τρίχας: Σαμούρι, σκίουρος, βόδι, συνθετική
Περιγραφή και Χρήση: Παχιά, πλακέ στεφάνη, τετράφωνο σχήμα με μεσαίες έως μακριές τρίχες. Ικανότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας χρώματος για ζωγραφική με μια κίνηση.

 hake

Κεραμικής Πλακέ (Hake)

Χρώματα: ακουαρέλες, χρώματα κεραμικής (μπαντανάδες), βερνίκια
Ίνες/Είδος τρίχας: Κατσίκα, πρόβατο
Περιγραφή και Χρήση: Πλακέ μεγάλο στέλεχος. Ιδανικό για κάλυψη μεγάλων περιοχών με χρώμα, για βρέξιμο επιφανειών (π.χ. χαρτιών ακουαρέλας) ή απορρόφηση περίσσιου χρώματος.

 

 Ειδικά Σχήματα

Τα παραπάνω σχήματα είναι τα βασικά σχήματα πινέλων, όμως εκτός αυτών των σχημάτων υπάρχουν ειδικά σχήματα όπως για παράδειγμα βεντάλια-χτένα, στρογγυλό κούφιο και πολλά άλλα τα οποία δεν εντάσσονται ακριβώς στις παραπάνω κατηγορίες ή αποτελούν υποκατηγορίες τους.

Να θυμάστε ότι όπως κάθε καλλιτέχνης είναι ξεχωριστός έτσι και κάθε πινέλο είναι ξεχωριστό (σε επαναφορά, ελαστικότητα, κούρεμα κτλ.), καθώς όμως η ποικιλία των πινέλων είναι τόσο μεγάλη σίγουρα θα βρει το πινέλο που του ταιριάζει στο καλλιτεχνικό του σκοπό και στην προσωπική του καλλιτεχνική έκφραση.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα πινέλα και να τα καθαρίζουμε εγκαίρως απ’ το χρώμα με το κατάλληλο σαπούνι ή διαλυτικό και να τα αποθηκεύουμε σωστά ώστε να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου.

Ανακαλύψτε όλα τα πινέλα εδώ