Εποξική Ρητίνη (Υγρό Γυαλί) VS Πολυεστερική Ρητίνη

Εποξική Ρητίνη (Υγρό Γυαλί) VS Πολυεστερική Ρητίνη image

epoxy resin

Ένα ερώτημα που μας γίνεται συχνά είναι ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της Εποξικής Ρητίνης (Υγρό Γυαλί) με την Πολυεστερική Ρητίνη (Ρητίνη Εγκλωβισμού XOR) και ποια είναι η πιο κατάλληλη για την κατασκευή που θέλουμε να κάνουμε.

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πως το Υγρό Γυαλί Art Premium είναι μια Εποξική Ρητίνη (Epoxy Resin) ενώ η Ρητίνη Εγκλωβισμού XOR είναι μια Πολυεστερική Ρητίνη (Polyester Resin).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάποια από τα υγρά γυαλία που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά (χρωματοπωλεία κτλ.) μπορεί να μην είναι εποξικής βάσης! Στο κείμενο αναφερόμαστε στο Υγρό Γυαλί Art Premium  που είναι εποξικής βάσης.

Μια γρήγορη απάντηση για το ποια είναι η καλύτερη ρητίνη για αρχάριους και ποια έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι ότι αυτή είναι η Εποξική Ρητίνη δηλαδή το Υγρό Γυαλί.

Τα πλεονεκτήματα της Εποξικής Ρητίνης (Υγρό Γυαλί) είναι τα εξής:

  • Εύκολη ανάμιξη με αναλογία 1 προς 1 (Α και Β συστατικό).
  • Ελάχιστη οσμή, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται εξειδικευμένες μάσκες προστασίας αναπνοής.
  • Μεγάλη διαύγεια (χωρίς χρωματικές σκιές).
  • Δεν είναι εύφλεκτη.
  • Γυαλίζεται με πάστα (κρέμα) γυαλίσματος πλαστικών.

Γενικά προτείνουμε την χρήση της Εποξικής Ρητίνης (Υγρό Γυαλί) για τις περισσότερες δημιουργίες όπως: κοσμήματα, γέμισμα καστονιών, επικάλυψη (υάλωμα) αντικειμένων, δαχτυλίδια και μενταγιόν σε συνδυασμό με ξύλο (π.χ. secret wood rings), γέμισμα σε ελαστικά καλούπια σιλικόνης.

 

polyester resin xor

Τα πλεονεκτήματα της Ρητίνη Εγκλωβισμού XOR (Πολυεστερική Ρητίνη) είναι τα εξής:

  • Όταν στεγνώσει γίνεται πάρα πολύ σκληρή και μπορεί να γυαλιστεί πάρα πολύ.
  • Είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά.
  • Γενικά δεν επηρεάζεται τόσο από την υγρασία όταν την δουλεύουμε.

 

Από την άλλη πλευρά η Ρητίνη Εγκλωβισμού XOR (Πολυεστερική Ρητίνη) έχει σημαντικά μειονεκτήματα έναντι της Εποξικής Ρητίνης (Υγρό Γυαλί) μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

  • Δεν είναι ρητίνη για χρήση από αρχάριους αφού χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερα μέτρα προφύλαξης.
  • Έντονη δυσάρεστη και διαπεραστική μυρωδιά που μακροχρόνια μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία. Χρήση μάσκας αναπνοής. Επίσης ο χώρος μπορεί να μυρίζει αρκετές ώρες μετά τη χρήση του υλικού.
  • Η προσθήκη του σκληρυντή γίνεται με σταγόνες, και έτσι είναι δυσκολότερος ο υπολογισμός της αναλογίας σε μικρές ποσότητες.
  • Η αναλογία του σκληρυντή μπορεί να είναι πολύπλοκη μερικές φορές π.χ. σε λεπτές στρώσεις χρειάζεται μεγαλύτερη αναλογία σκληρυντή πράγμα που ακούγεται παράδοξο αλλά οφείλεται στο ότι στα λεπτά κομμάτια δεν παράγεται αρκετή θερμοκρασία για να σκληρύνουν.
  • Σε απανωτές στρώσεις πολυεστέρα θα πρέπει να μεταβάλλεται και η αναλογία του σκληρυντή αφού η προηγούμενη στρώση έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει θερμοκρασία. Αν δεν μεταβληθεί η αναλογία του σκληρυντή μπορεί να ζεσταθεί πολύ γρήγορα ο πολυεστέρας και να κρακελάρει (σπάσει σε ρωγμές).
  • Όταν μπει σε καλούπι, το ακάλυπτο μέρος του πολυεστέρα (που εκτίθεται στον αέρα) θα παραμείνει για πολλές μέρες κολλώδες και υπάρχει κίνδυνος να μην στεγνώσει (γι’ αυτό προτείνεται η χρήση φύλλων κάλυψης).
  • Η διάρκεια ζωής του πολυεστέρα στη κλειστή συσκευασία του (shelf life) είναι μικρότερη (~12-16 μήνες) έναντι της εποξικής ρητίνης (πάνω από 2 χρόνια).

Γενικά προτείνουμε την χρήση της Ρητίνης Εγκλωβισμού XOR (Πολυεστερική Ρητίνη) όταν πρόκειται να εγκλωβιστούν αντικείμενα (π.χ. πεταλούδες, σκαθάρια κτλ) τα οποία μετά θα εκτίθενται (μουσεία, σχολές κτλ.)

Όπως καταλαβαίνεται πριν την επιλογή της κατάλληλης ρητίνης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της όπως και η εμπειρία-εξοικείωση του χρήστη με τα υλικά.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε:

Εποξική Ρητίνη (Υγρό Γυαλί) 200ml

Εποξική Ρητίνη (Υγρό Γυαλί) 700ml

Πολυεστερική Ρητίνη (Ρητίνη Εγκλωβισμού XOR) 500ml

Πολυεστερική Ρητίνη (Ρητίνη Εγκλωβισμού XOR) 1000ml

Χρωστικές για χρωματισμό Υγρού Γυαλιού και Ρητίνης Εγκλωβισμού XOR